• När du får din bostad, tänk på att vara rädd om den. Om du bor inneboende i någons bostad, tänk på att ta hänsyn.
Betala alltid hyran i tid. Hyresvärden kan säga upp hyresavtalet om du betalar för sent.
• Respektera dina grannar och följ hyresvärdens regler.
• Se till att du har hemförsäkring från första dagen, och var noga med att betala den. Då kan du få ersättning vid t ex brand, inbrott, juridiskt stöd etc. Om du vållar allvarlig skada kan det leda till att hyresrätten förverkas. Bra att vara medlem i Hyresgästföreningen

Teckna inte avtal för en dyrare bostad än vad du har råd med. Sök inte ens sådana bostäder.

Om du inte har egna inkomster utan har ekonomiskt bistånd från socialtjänsten, prata alltid med din socialsekreterare innan du skriver på avtal så du inte tecknar avtal för en bostad som du inte kommer att kunna betala. Du bör inte byta till dyrare bostad heller om du försöker byta bostad till annan, se till att det är en bostad som inte fördyrar dina utgifter.

En hyresvärd som du ska åka för att träffa vill träffa och skaka hand innan de bestämmer sig. Du bör inte ge handpenning eller betalning innan du säkerställt att du verkligen pratar med den som verkligen har förstahandsavtal för bostaden.

Du bör iaktta försiktighet så du inte blir utsatt för bedrägeri. Det är många som är bostadslösa, och det är dessvärre många som ibland försöker lura till sig pengar från många. Du kan alltid kolla upp den du möter, såväl genom att kontrollera legitimation, kontrollera dem i offentliga register (tex kronofogden på 0771-737300 och begära skuldkontroll). Polisanmäl alla försök till brott eller om du blir utsatt för brott. Läs gärna också http://jagvillhabostad.nu/leta-bostad/tips-och-fakta-for-bostadssokande/sa-slipper-du-bli-blast-som-hyresgast/

Sidan http://www.merinfo.se ger en del information om den du söker där också. Man kan inte vara nog försiktig och det får den förstå som du vill kolla upp.