En annan sak som du bör/ska göra för att hitta bostad är att skriva egna lappar och sätta upp i olika områden. De flesta vill inte ha 3000 sökanden som ringer på ens blocket annons. De rycker hellre en lapp och ringer en person. Det är viktigt att du berättar vilka resurser du har, vad kan du göra för din hyresvärd? Du kanske är duktig på att måla, kan hjälpa till med snöskottning eller klippa gräset, eller liknande. Skriv med det! Har du skulder? Skriv det! Då blir det varken ett problem för dig eller den som ringer, då de redan sett det. De flesta ser dock att man är skuldfri, inte är en festperson, har husdjur eller är rökare. Om du är något av detta beskriv hur detta inte kommer att vara ett bekymmer. Tex att du röker, men förstås utomhus! Var inte desperat i din framtoning. Det brukar inte uppskattas. Lycka till!

Hur kan en ‘lapp’ se ut? 

Tänk på att använda plastficka så den inte blir blöt, och skriva numret så att det går att dra flera lappar. Sätt ut lappar i butikers anslagstavlor, samt runt omkring där ni gärna vill bo. Saltholmen är ett bra ställe, där det ofta hyrs ut på öarna.

Varför vill privatpersoner hyra ut

Det handlar om att för uthyraren få en intäkt för del av hus som inte nyttjas.

Ibland kan uthyraren begära en hyra i deponering/förskottshyra för att skydda sig.

Ofta sker det med skrivet kontrakt och uppsägningstid om allt från 1-3 månader osv. Ofta kan man vilja veta orsak till bostadsbehovet och träffa den sökande för att vid en personlig träff bestämma om det känns rätt att hyra ut till just Dig.

Tillvägagångssätt

Att sätta upp lappar med intresseanmälan om bostad i ett område samt i de butiker i det området är ett effektivt sätt att nå ut till många personer. Om man sätter upp 100 A4 med lappar i ett område, eller flera, och med cirka 10 lappar att riva på var med sitt nummer så är det 1000 möjligheter för en uthyrare att kontakta en om ett boende.

Att gå runt i de bostadsområden och sätta upp dessa lappar tar kanske totalt 5-10 timmar och kan vara en trevlig promenad och ett sätt att lära känna sin eventuellt framtida nya stadsdel!

Tänk på att uppge ett telefonnummer där du kan nås.

Sammanfattningsvis:

Ange gärna om du kan flytta in snabbt eller om du absolut inte önskar möblerat alternativt om det inte spelar någon roll.

På Saltholmen vid båtarna läser de flesta som bor i Skärgården vad som står på anslagstavlorna. Att där annonsera om intresse av boende kan ge snabbt resultat.

Ange gärna i lappen också om du är duktig på snickra/trädgårdsskötsel/kan tänka dig mindre jobb/gräsklippning/snöskottning mot lägre hyra eller dylikt.

Lycka till!